Att välja rätt sångpedagog

Vad är en sångpedagog?

Pedagogik är en vetenskaplig disciplin med fokus på uppfostran, undervisning och utbildning.

Sångpedagog är en lärare i sångteknik.

En sångpedagog lär ut allt från tonbildning, tonsäkerhet, frasering, korrekt andning, interpretation, uttryck, dynamik, magstöd och hur du ska vårda din röst och hålla dina stämband friska. Utbildning till sångpedagog sker på universitetsnivå och äger rum vid en musikhögskola.

För den som är dåligt informerad kan det bli svårt och förvirrande att hitta rätt sångpedagog. Du kan lätt hamna du hos någon som marknadsför sig som sångpedagog av ren okunskap (eller inte) och som är en vanlig sångare eller musiker som saknar utbildning.


Kontrollera noga och informera dig om sångpedagogens bakgrund, kompetens, erfarenheter men framförallt utbildning när du googlar sångpedagog eller sånglärare och innan du tar sånglektioner.

Ställ frågor! Du som sångelev och kund har all rätt att veta vem och vad du betalar för och det är din värdefulla sångröst det handlar om.

Du skulle inte vilja bli opererad av en amatör kirurg som saknade läkarutbildning.

Sånglektionerna kostar.

Vill du ta hand om din röst och investera i dig själv ska du se till att du gör det korrekt och på rätt sätt.


Många av mina elever har dessvärre mycket tråkiga erfarenheter med personer som kallar sig för men i verkligheten inte är sångpedagoger. Slutligen hamnar de förr eller senare hos mig för att rädda, återuppbygga och hitta tillbaka till sin röst.

Vad är skillnaden mellan en sångcoach och sångpedagog?

En sångcoach som saknar utbildning kan inte kalla sig för sångpedagog. För att bli sångpedagog eller t.ex. operasångare måste man gå en flerårig utbildning i sång samt bemästra sångteknik och undervisa på ett pedagogiskt sätt.

En sångpedagog med scenvana kan kalla sig för sångcoach medans en sångcoach måste vara utbildad och ha magisterexamen för att kalla sig sångpedagog.

Var försiktig och ta hand om dina stämband som du lämnar i andras händer. En gång skadan är gjord kan det bli svårt att reparera den.